Friday, 4 September 2009

~aloittelijan leiska #1~

I get asked sometimes about how to get started with scrapping. These are my instructions for a nice simple layout. If someone wants these instructions in english, please, ask, and I will translate.

Minulta aina silloin tällöin kysytään neuvoja että miten sitä pääsisi skräppäämisessä alkuun. No, päätin että jos sitä suunnittelisi luonnoksen ja laittaisi esimerkkileiskan ja ohjeet niin ehkä tätä voisi kokeilla. :) Ei ole niin pelottavaa kun on ohjeet.

Tässä on ensimmäinen luonnos. Tämä on tosi hyvä perussivu mitä voi sitten muutella tosi monin tavoin että saa erilaisia leiskoja. Minun esimerkkileiskakin on hieman muunneltu.
cardstock = kartonki (bazzill, american crafts tms)
pienempi ruutu on sitten kuviopaperia
title = otsikko
photo = valokuva
valokuvan vieressä sitten tarinointi
embellishment = koriste

TARVIKKEET:
yksivärinen 12x12 tuumainen kartonki
12x12 kuviopaperi
aakkosia otsikkoon
ihan normaalikokoinen valokuva (kymppikuva?)
tarinointilappu, tai voit tulostaakin tarinoinnin tai kirjoittaa suoraan leiskaan
jokin koriste tai koristeita
kynä tarinoinnin kirjoittamiseen


OHJEET:
1. Leikkaa kuviopaperi kokoon n.23x23cm
(JOS HALUAT-lisäohje: jos haluat sen alle maton kuten minun valkoinen kartonki kuvassa, sen mitat on n.24,2x24,2cm ... tai leikkaa oman maun mukaan. Sen jälkeen liimaa kuviopaperi maton päälle.. keskelle)

2. Kiinnitä kuviopaperi isoon kartonkiin, keskelle.

3. Kiinnitä valokuva kuviopaperin vasempaan alakulmaan. Jätä marginaalia n.1,5cm vasemmalle ja alapuolelle.
(JOS HALUAT-lisäohje: jos haluat maton kuvan alle niin mittaa matto 1cm isommaksi vaakasuoraan ja pystysuoraan kuvaan verrattuna.. siis jos kuva on vaikka 10x15cm, niin matto on 11x16cm. Kiinnitä kuva mattoon ja kiinnitä sitten ne paperiin. Silloin jätä vasemmalla ja alapuolelle marginaalia 1cm kumpaankin.)

4. Ota aakkoset ja tee otsikko kuvan yläpuolelle. Keskitä. Helpoin tapa on ehkä katsoa mikä kirjain on otsikon keskellä ja aloittaa siitä. Minä monesti kirjoitan otsikon paperille ja lasken siten että mikä on keskimmäinen. hih!
Älä paina aakkosia kunnolla kiinni paperiin, jos niiden paikkaa pitää vielä vaihtaa. Kun olet tyytyväinen otsikkoon, voit sitten painella ne kunnolla paikoilleen.

5. Tarinointi tulee kuvan oikealle puolelle. Voit käyttää siihen valmista tarinointilappua tai voit vaikka itse leikata/askarrella sellaisen. Tässä leiskassa minun lappu on mitoiltaan n.7,6x7cm. Mutta koska minulla on esimerkkileiskassa lisäotsikko, niin jos sitä ei ole, tarinointilappu voisi olla mitoiltaan vaikka 7,6x9,5cm. Sen mukaan tietenkin että paljonko on tarinoitavaa :).

6. ja sitten viimeinen silaus eli joku koriste siihen tarinoinnin alle. Se voi olla vaikka kukkia, chipboard kuvioita (minun leiskassa on Sassafras Lass chipboard kuvia), joku kiemura, iso tarra tms.

Ja sitten leiska onkin valmis:


Jos sinulla on kysymyksiä, niin niitä saa oikein mielellään laittaa tulemaan ja yritän vastata niihin pikaisesti. Ja jos innostut kokeilemaan tätä luonnosta, niin linkitähän leiskasi tänne niin pääsen katsomaan! Olisi ihana nähdä millaisia leiskoja teette!

Olisi myös tosi kiva kuulla kommentteja että auttaako tällaiset ohjeet ollenkaan...

12 comments:

 1. Ootpas ollut ahkera kun oot tämmösen tehnyt, näyttää hyvältä. Saatanpas minäkin käyttää luonnosta, vaikka en niin aloittelija olekkaan.

  ReplyDelete
 2. voi paula, iso iso iso kiitos! Minua pelotti että jos tuleekin sellaista palautetta että tuo on ihan tyhmä.

  Kokeile vain sitä! se on sellainen hyvä perusleiska :).

  ReplyDelete
 3. Hieno ohje ja varmasti käyttökelpoinen muillekin kuin aloittelijoille!Kun saisi itsekin aikaiseksi syventyä tuohon skräppäilyyn paremmin...Ehkä sitten kun farmin hoito ei enää kiinnosta =)

  ReplyDelete
 4. Kiva postaus! Ja erittäin joustava perussivu, tuolla tekee jo vaikka mitä.

  ReplyDelete
 5. niimpä niin, nyt pitää hoitaa facebookissa farmia :)

  ReplyDelete
 6. Pitkään oon miettinyt skräppäämisen aloittamista, mutta kynnys ekaan leiskaan on suuri. Kiitos tästä ohjeesta! Pitää alkaa miettimään sopivia kuvia :)

  ReplyDelete
 7. Kiitos Laura, erittäin hyvät ohjeet joilla minunkin luulisi pääsevän alkuun, tänään meinasin jo tulostaa muutaman kuvankin asiaa varten, mutten jaksanut vaihtaa piuhoja printteristä toiseen.

  -merja-

  ReplyDelete
 8. Hyvä Merja!!! Sinä olitkin erityisesti mielessä kun päätin laittaa tällaisen postauksen! toivottavasti tästä oli apua!

  ReplyDelete
 9. Kiitos hyvästä ohjeesta, tein sen perusteella juuri leiskan :) Esimerkkisivusi on tosi hieno!

  ReplyDelete
 10. Kiitos selkeistä ohjeista, jospa tästä saisin motivaatiota tehdä muutaman leiskan valmiiksi.

  ReplyDelete
 11. Kiitos paljon Laura erittäin hyvistä ohjeista. Tämän avulla onkin sitten ehkä helppo aloittaa skräppääminen. Kaikki ohjeessa on niin hyvin selvitetty että nyt vain opettelemaan tätäkin harrastusta. Tällaiset ohjeet ovat tosi arvokkaita.

  ReplyDelete
 12. Hik...ihana ohje. Minäkin voisin näillä ohjeilla yrittää edes aloittaa skräppäämistä. Pienille mummon pojille on jo kirjat kansineen valmiina kun joku vaan täyttäis sivut...materiaalia on:) Ja mistähän eläkeläinen repis vielä sen ajan?
  Kiitos että olet jaksanut ohjeistuksen laatia:)

  ReplyDelete

Thank you so much for leaving a message for me! :)
Kiitokset kommentista! :)

Note: only a member of this blog may post a comment.